Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

‘’ …. ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝ’’

*Το ΕΝΑ είναι το Σημείο, η Γραμμή, ο Άξονας, ο Φαλλός.
Είναι το Κέντρο, όπου όλα τέμνονται, όπου όλα καταλήγουν ή εκπορεύονται.
Ο Ήλιος όπου όλα περιστρέφονται. Η Διάνοια. Η Πηγή των ιδεών. Ο Σπερματικός Λόγος. Είναι ο ίδιος ο Κόσμος.

*Το ΔΥΟ είναι το Επίπεδο, η Υλη, ο Έρως, το Αιδοίο. Η αιτία της Ανομοιότητας. Ο ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ του Ενός και της Πολλαπλότητας.

*Όταν το ΕΝΑ ενώνεται με το Δυο, γεννιέται το ΤΡΙΑ, ο πρώτος τέλειος ενεργητικός αριθμός. Ο Όγκος. Το Γονιμοποιητικό Όργανο. Η Αιτία της Γνώσης. Το Μέσον και η Αναλογία. Ο Άνθρωπος.

* Η Πυραμίδα είναι η πληρέστερη έκφραση του Τρία. Είναι ο ναός της Μνήμης, όπου κατοικεί η Ύπαρξη. Όπου συνυπάρχουν οι τρεις φάσεις της Μέρας(1), οι τρεις διαστάσεις του Χώρου (2), η τριπλή φύση του Χρόνου (3), τα βασικά Χρώματα (4), οι τρεις συμφωνίες της Μουσικής (5), οι τρεις Ώρες (6), οι τρεις Μοίρες (7), οι τρεις Χάριτες (8), οι τρεις Ερινύες (9), οι τρεις Κριτές του Αδη (10), καθώς επίσης και οι τρεις Διαθέσεις (11), οι τρεις Ηλικίες (12), τα τρία Συστατικά  (13), οι τρεις Εκφράσεις (14) και οι τρεις Εκφάνσεις (15) της ζωής του Ανθρώπου.
Είναι η Συνάντηση ενός κόσμου Μαγικού μ΄ ένα κόσμο Λογικό, ενός κόσμου Πνευματικού μ΄ ένα κόσμο Υλικό, όπου η Ύπαρξη ανυψώνεται από την Υλη στο Θειο και από την Λογική στη Μαγεία.

Υ.Γ. Μελετώντας τα μυστικά κείμενα ανακαλύπτουμε, με μεγάλη έκπληξη, πόσο μοιάζουν οι Πυραμίδες με τα ηλεκτρονικά δημιουργήματα της τεχνολογίας, τα Βίντεο και τους Υπολογιστές..
Λογικές κατασκευές και σε σχεδιασμό και σε αναλογίες, με σαφή και σταθερή φόρμα εξωτερικά, αλλά με ιδιότητες μαγικές που παγιδεύουν έννοιες με ρευστή φόρμα, άυλη φύση και διαστάσεις που τείνουν στο Άπειρο.
Και στις δυο περιπτώσεις, ο Άνθρωπος με τις δυνατότητες του ΔΥΟ (υλη), δια μέσου του ΤΡΙΑ, προσπαθεί να εξομοιωθεί με το ΘΕΙΟ, τη ΔΙΑΝΟΙΑ, με το ΕΝΑ.
Η πανάρχαια επιθυμία του Ανθρώπου να γίνει Αθάνατος, να γίνει ο Κόσμος.

Σημείωση:
  1. Πρωί, Μεσημέρι, Βράδυ.
  2. Πλάτος, Μήκος, Ύψος.
  3. Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον.
  4. Μπλε, Κόκκινο, Κίτρινο.
  5. Διαπασών, Διαπέντε, Διατεσσάρων.
  6. Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη.
  7. Κλωθώ, Λάχεσις, Ατροπός.
  8. Ευφροσύνη, Αγλαΐα, Θάλεια.
  9. Αληκτώ, Τισιφόνη, Μέγαιρα.
  10. Μίνωας. Αιακός, Ραδάμανθυς.
  11. Χαρά, Λύπη, Χαρμολύπη.
  12. Παιδική, Μέση, Γηρατειά.
  13. Σώμα, Ψυχή, Πνεύμα.
  14. Δημιουργός, Συντηρητής, Καταστροφέας.
  15. Γέννηση, Επιβίωση, Θάνατος.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΘΗΝΑ