Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Α' Εργαστήριο Ζωγραφικής - Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ



Α' Εργαστήριο Ζωγραφικής
Σχολή Καλών Τεχνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Είκοσι χρόνια παίζοντας, αντί χαρτιά βιβλία είκοσι χρόνια παίζοντας, έχασα τη ζωή.»


Για την αναφορά στο μεγάλο Καρυωτάκη, ευθύνονται οι αριθμοί. Είκοσι χρόνια στο χώρο της καλλιτεχνικής παιδείας. Συναπτά.
 Είκοσι εκθέσεις στο τέλος του χρόνου.
 Είκοσι εαρινές ισημερίες.
 Διακόσιες εξήντα Πανσέληνοι.
 Δύο έως πέντε εκλείψεις ηλίου και έως τρεις σελήνης, το χρόνο.
 Εκατόν είκοσι διπλωματικές.
 Εκατόν είκοσι προσωπικές ιστορίες.
 Αμέτρητα φλιτζάνια καφέ και συζητήσεις. Αμέτρητα ποτήρια κρασί και συζητήσεις.
 Άπειρες συγκινήσεις.
 Πολλοί οι φίλοι.
 Πολλοί εκείνοι, που επικοινωνώ κατά διαστήματα.
 Άλλοι, με τους οποίους χάθηκα.
 Τρεις τραγικές απώλειες.
 Δύο παρεξηγήσεις.
 Πέντε, μεταπήδησαν επιτυχώς στο χώρο του Θεάτρου.
 Δύο, διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο.
 Ένας, έγινε εργολάβος οικοδομών.
 Τι είναι στις μέρες μας μια Σχολή Τέχνης;
 Τόπος συνάντησης, αμφισβήτησης, απόπειρας να προσδιορίσουμε τις συνιστώσες μιας κοινής αγωνίας.
 Χώρος εύθραυστος σαν τη ζωή, όπου το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μοιραστούμε τις αμφιβολίες μας.
 Πώς να προετοιμάσεις έναν νέο άνθρωπο για το χώρο της τέχνης;
 Χώρο ανταποδοτικό και αχάριστο, εκλεπτυσμένο και φτηνό,  κοινωνικό και άγρια μοναχικό.
 Ωστόσο, παραμένει, χώρος ελευθερίας.
 Η άποψη του εργαστηρίου ήταν πάντα στον αντίποδα της καλλιτεχνικής παιδείας με αρχή, μέση και τέλος, γιατί, πολύ απλά, «δεν ξυπνάς ποτέ ένα παιδί που ονειρεύεται».
 Και οι νέοι καλλιτέχνες ονειρεύονται ν' αγγίξουν το υλικό που τους γοητεύει, για να το μετατρέψουν σε όχημα του μαγικού.
 Πώς γίνεται να το εμποδίσει κανείς αυτό, ή, έστω, να το αναβάλει; Αδυνατώντας, ή, ίσως μη θέλοντας να προφυλάξω τους φοιτητές μου από τις γοητευτικές παγίδες της τέχνης, διακινδύνευσα μαζί τους και έτσι θα συνεχίσω. Προφανώς δεν κατάφερα όλα όσα θα μπορούσα. Και είναι βέβαιο, ότι αυτά, ήταν λιγότερα απ' όσα θα ήθελα.
 Ξέρω όμως, ποιο ήταν το όνειρο στην αρχή της ιστορίας. Μια Σχολή, στέγη για διαφορετικές αλήθειες, ανοιχτή στην επικοινωνία και το διάλογο.
 Όσο για το πνεύμα συνεργασίας και ανεκτικότητας στο διαφορετικό που δεν υπήρξε, λυπάμαι, λυπάμαι πολύ, λυπάμαι πάρα πολύ, όπως θα έλεγε ο Πικάσο. Ακουμπώ με μια ελαφριά κόπωση σε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απολογισμό για τα είκοσι αυτά χρόνια, και, η ζωή ξέρει.
 Αισθάνομαι κερδισμένη και τυχερή. Ευτυχισμένος δάσκαλος είναι αυτός που μπορεί να πει.
«Υπήρξαν μαθητές μου. Είχα την τύχη να τους συναντήσω.»
 Τους οφείλω τον πλούτο μιας αμφίδρομης ανίχνευσης.
 Συνέβη, ακόμη και στα λυόμενα, που πλέουν αμέριμνα σ' έναν αδιαμόρφωτο χώρο.
Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες βρίσκονται συχνά σε αδιέξοδο, η τέχνη όμως συνεχίζει την πορεία της, «κάνοντας τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα από την τέχνη» Όπως οι εαρινές ισημερίες, οι πανσέληνοι και οι εκλείψεις.
 Ευχαριστώ απ' την καρδιά μου το Στέλιο Κουπέγκο για την υπέροχη συνεργασία
είκοσι χρόνων,  και τον Γιώργο Διβάρη για την συμβολή του στη λειτουργία του
Εργαστηρίου, τα τελευταία τρία χρόνια.
 Οι γραμμές αυτές αφιερώνονται σε όσους ρισκάραμε μαζί.

Τέττα Μάκρη
Θεσσαλονίκη, Φεβρουάριος 2005


Θερμές ευχαριστίες:

Στους Ισπανούς φοιτητές και φοιτήτριες του ευρωπαϊκού προγράμματος ανταλλαγών
ERASMUS, που παρακολούθησαν το εργαστήριο για ένα μικρό ή μεγάλο διάστημα οι οποίοι μας έδειξαν πόσο ενδιαφέρον είναι να συναντάς το διαφορετικό.
 Στη Σοφία Κιορπέ για τη συμβολή της στην καλή ατμόσφαιρα του εργαστηρίου.
Στην «ATHOS PALLAS» για την συστηματική υποστήριξη της έκθεσης «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ» 

Α' Εργαστήριο Ζωγραφικής

Διδάσκοντες: Τέντα Μάκρη, Καθηγήτρια, Στέλιος Κουπέγκος, Λέκτορας

Το Εργαστήριο συμπληρώνει φέτος είκοσι χρόνια λειτουργίας.

Η Τέντα Μάκρη και ο Στέλιος Κουπέγκος διδάσκουν στο εργαστήριο από την αρχή της λειτουργίας του τμήματος.

Τα δύο μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου, διατηρούν την αυτονομία της διδασκαλίας και τις διαφορές τους ως καλλιτέχνες, θεωρώντας συγχρόνως απαραίτητο το διάλογο και την επικοινωνία, όχι μόνο μεταξύ φοιτητών και καθηγητών αλλά και μεταξύ των διδασκόντων.

Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου είναι οι ακόλουθες:

*Κάθε Ιούνιο, ανελλιπώς επί είκοσι χρόνια, γίνεται η έκθεση "ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ" με ότι ενδιαφέρον έχει προκύψει στο εργαστήριο κατά τη  διάρκεια της χρονιάς και σε όλα τα έτη ανεξαιρέτως, Η έκθεση αυτή έχει στεγαστεί στο παρελθόν σε εκθεσιακούς χώρους της πόλης, ΕΙΡΜΟΣ, ΖΕΥΞΙΣ, στην καλλιτεχνική εταιρία ΤΕΧΝΗ, στον εκθεσιακό χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής και τα τελευταία χρόνια στην αίθουσα «PICTOR», χώρο
εκθέσεων και διαλέξεων του Α' Εργαστηρίου.

*Στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS, ανταλλαγές φοιτητών με τις σχολές Καλών Τεχνών της Βαλένθιας της Γρανάδας της Γάνδης της Αμιένης, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του διαλόγου και των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των νέων
καλλιτεχνών.

*Στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγών με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, το Α' Εργαστήριο συμμετέχει με υπεύθυνο και συντονιστή τον επίκουρο καθηγητή Γ. Διβάρη. Έχει προγραμματιστεί έκθεση των φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου στο χώρο του «PICTOR» και έκθεση φοιτητών του Α' Εργαστηρίου στο Βελιγράδι.

*Δανειστική λογοτεχνική βιβλιοθήκη για τους φοιτητές σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης στη γλώσσα και επαφής με έναν άλλο δημιουργικό χώρο, που χειρίζεται μεταξύ των άλλων το θέμα του μύθου και της απόχρωσης.

*Ι997. Στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας, ένα Ευρωπαϊκό εργαστήριο για τις εικαστικές τέχνες λειτούργησε στην παλιά Γερμανική Σχολή, μετά από πρόταση της Τέντας Μάκρη, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό. Το εργαστήριο ονομάστηκε «PICTOR», (λατιν.= ζωγράφος), όνομα, που ο αστρονόμος La Caille έδωσε σε αστερισμό του νοτίου ημισφαιρίου, που έχει σχήμα οκριβάντα, αφιερώνοντας τον στους εργάτες της τέχνης. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας σχετικά με ότι μπορεί να απασχολεί ένα σημερινό καλλιτέχνη, η συνάντηση, αλλά και η αντιπαράθεση, ήταν ο λόγος λειτουργίας αυτού του εργαστηρίου. Δώδεκα καλλιτέχνες Γάλλοι και Γερμανοί, σε πέντε ομάδες, συναντήθηκαν και δούλεψαν, με ένα σημαντικό αριθμό νέων καλλιτεχνών και φοιτητών της πόλης. Εάν στη διάρκεια της λειτουργίας αυτού του εργαστηρίου έγινε κατανοητό το γεγονός της ύπαρξης της αλήθειας του ενός και της αλήθειας του άλλου, που δεν απειλούν υποχρεωτικά η μία την άλλη, και μόνο αυτό, μπορεί ίσως να αξιολογηθεί θετικά.

Τα έργα που προέκυψαν, εξετέθησαν στο Αλατζά Ιμαρέτ, τον Ιανουάριο του 1998. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες ήταν οι εξής. Francois  Martin  Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Χάβρης Roaolphe Aute Arezki Aoun Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Angulated Olivier le Bars Υπεύθυνος Εργαστηρίουστο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών του Ivry sur Seine Michel Salsmann Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού Ayal Debico Goren Horst Hollinger Καθηγητής στη σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου Antje Bromma Thomas Lieberum Marc Charpin Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint Etienne Elise Parre Boris Achour

*I998 Προτάθηκε και οργανώθηκε ένα σεμινάριο video σε τέσσερα τετράωρα, με το σκηνοθέτη και παραγωγό Νίκο Γιαννόπουλο, το οποίο κατέληξε στην παραγωγή μικρών ταινιών. Η πρόταση απευθύνονταν σε όλους τους φοιτητές του τμήματος.

*200Ι Μάιος. Σειρά  εικαστικών παρεμβάσεων δέκα φοιτητών του εργαστηρίου, στη Valencia της Ισπανίας, σε συνεργασία με την εκεί Σχολή Καλών Τεχνών. ενάντια στην άνωθεν επιβολή πολεοδομικών λύσεων αντίθετων με τις ευαισθησίες των κατοίκων της συνοικίας Cabanyal (ενδιαφέρον δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής Art Nouveau) Η έκθεση που οργανώθηκε στην αίθουσα τέχνης «ΖΕΥΞΙΣ» μετά την επιστροφή των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, περιελάβανε εικαστικά έργα , φωτογραφίες των έργων που έγιναν "in situ", καθώς και κείμενα, σχετικά με το θέμα της προστασίας της ταυτότητας και της μνήμης του τόπου . Στην ενδιαφέρουσα αυτή παρέμβαση πήραν μέρος οι: Σπύρος Βέργος, Τίνα Βορεάδη, Ελενα Εφέογλου, Μαρία Λούβαρη, Στρατός Ντόντσης, Σοφία Παρθενάκη, Γιώργος Σηκός, Κώστας Στεφόπουκος και Τέντα Μάκρη.

*2002 Μάρτιος. Εργαστήριο - Εκθεση στην HUESCA της Ισπανίας μαζί με φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Τυνησίας. Επίσκεψη στο BILBAO και στο μουσείο Guggenheim. Στο ταξίδι αυτό συμμετείχαν οι: Έλσα Αβραάμ, Ελενα Εφέογλου, Μαρία Λούβαρη, Φαινία Παγώνη, Σοφία Παρθενάκη, Σάκης Πασχαλίδης, Γιώργος Σηκός, Κώστας Στεφόπουλος, Στρατός Ντόντσης, Γιώργος Κατσάγγελος και Τέντα Μάκρη.

*Στην αίθουσα " PICTOR» τα τελευταία τέσσερα χρόνια, καλλιτέχνες ή θεωρητικοί της τέχνης από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσκαλούνται για μια παρουσίαση-διάλεξη και ακολουθεί συζήτηση με τους φοιτητές Τις εκδηλώσεις αυτές, της Πέμπτης, τίμησαν με την παρουσία τους, επιφανείς συ- νάδελφοι Έλληνες και ξένοι, αλλά και πολλοί ενδιαφέροντες νέοι θεωρητικοί και καλλιτέχνες, και ήταν με χρονολογική σειρά, οι εξής. Francois Martin, Rodolphe Aute, Michel Salsmann, Marc Charpin, Olivier le Bar<; Arezki Aoun, Χάρης Σαββόπουλος, Γιώργος Κατσάγγελος, Δωροθέα Κοντελετζίδου , Φάνη Μουμτζίδου, Θάλεια Στεφανίδου, Στέργιος Δελιαλής, Κώστας Βαρώτσος, Δημήτρης Φράγκος, Κώστας Ντιος Πέτρος Μαρτινίδης, Λευκή Εφραιμίδου, Χρυσούλα Παλιαδέλη, Θανάσης Χονδρός, Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Ελένη Θεοφύλακτου, Νάντια Καλαρά, Γιώργος Τσακίρης, Βασίλης Βασιλακάκης, Σωτήρης Πανουσάκης Αλέξανδρος Σι-μόπουλος, Αλεξάνδρα Λαγούδη, Γεράσιμος Βώκος, Eric Valette, Daniel Le, Ingo Dunnebier, Κατερίνα Γεγισιάν, Μίνα Κοταμανίδου, Ευαγγελία Μπασδέκη, Nguyen Huyen Trang, Μάριος Ελευθεριάδης, Chio E-Xian, Tarn Mui Cheng, Βασίλης Σαλπιστής, Χρήστος Σαββίδης, Ντένης Ζαχαρόπουλος, Silvie Defraoui, Νίκος Γιαννόπουλος, Φωτεινή Καριωτάκη, Λίνα Τσίκουτα, Χάρης Κοντοσφύρης, Velizar Krstic.

*2005 Απρίλιος. Η αίθουσα «PICTOR» φιλοξένησε το «PIXEL DANCE FESTIVAL a videoart weekend», που οργανώθηκε από τους «In Flux Art», φοιτητές του τμήματος και του τμήματος Αρχιτεκτόνων,

*2005 Μάιος. Αίθουσα «PICTOR». Σεμινάριο video, σε τρία τετράωρα με την ευθύνη του σκηνοθέτη, παραγωγού και videoartist Νίκου Γιαννόπουλου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους φοιτητές του τμήματος.

*2005 Ιούνιος. Αίθουσα «PICTOR» Η καθιερωμένη έκθεση του εργαστηρίου του τέλους του έτους «ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ». Φέτος, με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων λειτουργίας, εκδόθηκε το ανά χείρας αναμνηστικό έντυπο με την ευγενική υποστήριξη των Πρυτανικών Αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Απόφοιτοι του Α' εργαστηρίου Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ είναι οι καλλιτέχνες.

1990 Ρόη Ρεβύθη, Σία Τσουκαλά, Ματίνα Σταυροπούλου.

1991 Ελένη Γιαννιώτη, Ιωάννα Χριστάκου, Εύη Θεοφανίδου, Αντώνης Κέλλης,
Κώστας Κουτρουμπής, Justin Reddy, Τασία Ελένη, Σάκης Γκουντρουμπής,
Μένη Τριανταφυλλίδου.

1992 Μαρία Πανουργία, Θοδωρής Περδικάρης, Ελένη Γκοντού,
Απόστολος Δενδρινός, Βασίλης Ζωγράφος, Δημήτρης Μαρτίδης, Myrna Marie
Cecile Maurin , Νάντια Καλαρά.

1993 Αντώνης Αυγερινός, Γιάννης Μανόλης, Χαρά Κωφού, Άννα Νικολαίδου,
Μαρία Χαντέ, Νικολέτα Παπαευθυμίου, Μαρίλη Στυλιανίδου. Μαρία Σχοινά,
Φόνη Μαρλάκα, Άννα Στέγκου, Σίσυ Κασίμη, Λίλα Κατσάτου, Paul William Usitse

1994 Ελένη Παπαρήγα, Ιων Πανόπουλος, Δημήτρης Ταντανόζης, Ρένα Γύφτουλα,
Γιώργος Καλτσίδης, Τάσος Στρατουδάκης.

1995 Ολυμπία Σιδερίδου, Ντορέτα  Καλαμπαλίκη, Νίκος Τσιαπάρας,
ΤάσοςΤυρίμος.

1996 Ελευθερία Στόικου, Βάσω Σιώτη, Λεόνα Λαμπριανίδου, Ελένη Μορφογένη.

1997 Ελένη Τσίρη, Ελπίδα Μπουσουλέγκα.
1998 Εφη Σουραβλά, Τάνια Παπαδοπούλου, Χάρης Αναστασιάδης, Στέλλα Παπαδοπούλου, Γιάννης Κοντοβός, Ράνια Γρίβα.

1999 Φάνη Μουμτζίδου, Μπάμπης Τουμπέκης, Μαλβίνα Λεντύκ, Άννα Παπαδάκη, Μαρία Φούντα, Χρήστος Βένετης, Σπύρος Λύτρας, Λάζαρος Παπαδόπουλος,
Ματούλα Χατζησαββίδου, Σταυρούλα Βερτσώνη.

2000 Σπύρος Δάφας, Θανάσης Κωνσταντινίδης, Έλενα Ζαβρού,

2001 Γιάννης Κλίνης, Μελίνα Παλαμά, Αννίτα Μηλίγκα, Πινελόπη Γαλανού Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Αλεξάνδρα Λαγούδη

2002 Γιώτα Γεωργαλή,. Δημήτρης Δανιηλίδης, Πέτρος Γκοσιόπουλος, Φάνη Μπουντούρογλου, Χρήστος Παπανικολάου, Γιάννης Γρίβας, Μαρία Λούβαρη, Σοφία Παρθενάκη, Ελσα Αβραάμ, Φένια Παγώνη, Γιώργος Σίσκος, Παναγιώτης Δαμασκηνίδης, Ανδρέας Γκένιος, Ευγενία Γραμμένου, Βαγγέλης Μιχέλης, Σοφία Μάρκου.

2003 Τίνα Βορεάδη, Ολγα Κερκέζη, Γεωργία Λάππα, Σταυρούλα Βελωνη, Σπύρος Βέργος, Μαρία Μητσοπούλου, Λευτέρης Ράφτης, Στέργιος Τσελεπής. 2004 Ρούλα Παπαχριστούδη, Ιωάννα Μαργέλη  Ελενα Εφέογλου, Φωτεινή Κεντερελίδου, Γιάννης Κολαξίζης, Ράνια Εμμανουηλίδου, Ξενοφών Πάτσης, Κώστας Ζέρβας, Λίζα Ερμειδου, Κώστας Στεφόπουλος, Μαρίνα Αθανασάκου, Λία Κοζάκου, Χρύσα Χατζηχαραλάμπους, Αντιγόνη Μανωλίδου, Ελένη Ρήγα, Νέστωρ Ασπρούδης, Γιάννης Καραγιάννης.

2005 Ιάνθη Αγγελίογλου, Ρία Αυγερινίδου, Σάκης Πασχαλίδης, Λάκης Μπακογιάννης, Μιχάλης Βαλαούρης, Δάφνη Κουμαντσιώτη, Εμμανουέλλα Τζαμπίρα, Άννα Ζαφρανά, Κλέρη Κούρτη, Άγγελος Ευθυμίου, Κώστας Μπεναρδής.