Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Λήδα Παπακωνσταντίνου «Performance, Film, Video, 1968-2004» στο Μ.Μ.Σ.Τ.


Λήδα Παπακωνσταντίνου «Performance, Film, Video, 1968-2004» στο Μ.Μ.Σ.Τ.
15/11/2006
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνουν την έκθεση της καλλιτέχνιδας Λ. Παπακωνσταντίνου «Performance, Film, Video, 1968-2004», στον εκθεσιακό χώρο του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»), στο πλαίσιο του 47ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την στήριξη της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Η εγκατάσταση-περιβάλλον που θα εκτεθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»), μνημείο του 1444 μ.Χ., περιλαμβάνει προβολές όλων των φιλμ της Λ. Παπακωνσταντίνου. Ορισμένα από αυτά τα φιλμς και πολλά από τα ντοκουμέντα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό.
Τα Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2006, στις 19:00, στον εκθεσιακό χώρο του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»).
Ώρες λειτουργίας Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα έως Κυριακή : 18:00 - 22:00 Διάρκεια έκθεσης 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2006
ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΠαρουσίαση βιβλίουΤο Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2006, στις 13:00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου, «Λήδα Παπακωνσταντίνου, Performance, Film, Video, 1968-2004», των εκδόσεων Κύβος. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι μοναδική με ανάλογο περιεχόμενο που αφορά Έλληνα καλλιτέχνη και καταγράφει το σύνολο των performances, φιλμ και βίντεο με περίπου 150 μαυρόασπρες-duotone φωτογραφίες, περιγραφή του κάθε έργου και κείμενα των Sally Potter, Έφης Στρούζα, Ελένης Βαροπούλου, Νίκου Ξυδάκη.Στην παρουσίαση συμμετέχουν : η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, η καλλιτέχνιδα κ. Λήδα Παπακωνσταντίνου, ο Ιστορικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης κ. Ντένης Ζαχαρόπουλος, ο Έφορος Aρχαιοτήτων της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, η Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δέσποινα Μουζάκη, η θεωρητικός τέχνης και διευθύντρια Track7 Arts Laboratorium κ. Σάνια Παπά, ο Ιστορικός τέχνης κ. Χάρης Σαββόπουλος, ο εικαστικός κ. Νίκος Γιαννόπουλος, και η υπεύθυνη των εκδόσεων Κύβος, κ. Ελένη Σαρόγλου.

-http://www.cityportal.gr/content/view/3542/660/
-http://www.mmca.org.gr/mmst/el/pop.event.htm?id=165

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
19.11.06
Του απεσταλμένου μας Κώστα Χουβαρδά
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Performance, Film, Video, 1968-2004», η οποία φιλοξενεί τις εικαστικές σκέψεις της Λήδας Παπακωνσταντίνου, πραγματοποιήθηκαν χθες, 18 Νοεμβρίου, στον εκθεσιακό χώρο του Μπέη Χαμάμ, Λουτρά «Παράδεισος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση περιλαμβάνει προβολές από φιλμ της Λήδας Παπακωνσταντίνου, ορισμένα εκ των οποίων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. «Πρόκειται για ένα ταξίδι στην τέχνη, στο οποίο συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται τα εικαστικά με τον κινηματογράφο», δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη, η οποία χαρακτήρισε «πρωτότυπη» την εγκατάσταση της έκθεσης στα Λουτρά Παράδεισος.
«Στο χώρο με την ονομασία Παράδεισος ταιριάζει απόλυτα η ονειρική πρόταση της Λήδας Παπακωνσταντίνου», συμπλήρωσε η Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, που συνδιοργανώνει με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την έκθεση.Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος δε δίστασε να αποκαλύψει τις ενθουσιώδεις εντυπώσεις του από την πρώτη φορά που είδε ολοκληρωμένη την έκθεση: «Ήταν σαν να έβλεπα πρώτη φορά τέχνη στη ζωή μου. Η έκθεση δεν είναι σημαντική μόνο για την ίδια την καλλιτέχνιδα, αλλά για το κοινό», είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος. Αναλύοντας το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου, ο εικαστικός Νίκος Γιαννόπουλος, τόνισε ότι «οι δημιουργίες της δεν μπορούν να συμπληρώσουν τη διακόσμηση ενός σπιτιού γιατί είναι έργα ανήσυχα, που θέλουν συνεχώς να επεκτείνονται».
Κάνοντας μια αναλυτική περιγραφή της έκθεσης, ο έφορος Αρχαιοτήτων της 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Χαράλαμπος Μπακιρτζής κατέληξε πως «το έργο της Λήδας Παπακωνσταντίνου δεν αγνοεί το μνημείο που χτίστηκε το 1444 και το χρόνο που πέρασε από τότε, αλλά συνομιλεί μαζί του, παρουσιάζοντας αρμονικά τις ανθρώπινες σχέσεις».