Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου


Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παραδοσιακά επαγγέλματα

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η Μηνιαία Εφημερίδα «Πυξίδα Της Πόλης», εγκαινιάζουν την Τετάρτη 12 Μαρτίου στις 7 το βράδυ τις εκδηλώσεις με τίτλο «Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται και στα Χανιά». Με αφορμή τις φωτογραφίες του Χανιώτη δημοσιογράφου – ερευνητή Μιχάλη Γρηγοράκη, από το αρχείο των «Χανιώτικων Νέων», καθώς και τις φωτογραφίες του φωτογράφου Θεοφάνη Μανουσάκη επιχειρείται ένα ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο.
Στο πέρασμα του χρόνου μια σειρά από επαγγελματίες εγκαταλείπουν δραστηριότητες κουβαλώντας μαζί τους τις ιστορίες τόσο του επαγγέλματος όσο και της ζωής. Η καταγραφή αυτής της διαδρομής επιδιώκεται μέσα από αυτήν την έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της. Στόχος, πέραν της καταγραφής, η ελάχιστη συμβολή σε ένα προβληματισμό για το "Σε ποιο βαθμό και με ποιο τρόπο έχουν μέλλον τα χαρακτηριζόμενα ως παραδοσιακά επαγγέλματα" στην σημερινή κοινωνία. Σκέψεις και δράσεις για την δυνατότητα ένταξης κάποιων από τα επαγγέλματα σε ένα αειφόρο μοντέλο ανάπτυξης.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κόσμο των επαγγελμάτων. Πρόκειται για εικοσιδύο καταγραφές με τον κινηματογραφικό φακό Επαγγελμάτων και Επαγγελματιών που φθίνουν σε όλη την Ελλάδα.
Θα προβληθούν οι ταινίες των: Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, Σταύρου Ψυλλάκη, Θοδωρή Παπαδουλάκη, Νίκου Γιαννόπουλου, Χρήστου Μπάρμπα, Βασίλη Κατσίκη, Νίκου Ζαπατίνα, Γ. Καμαρίνου – Δ. Περγάλη, Βασίλης Μάρος, Νίκος Αναγνωστόπουλος. Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα πραγματοποιείται με την συμπαράσταση των σκηνοθετών και τη συνεργασία του Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαρτίου 2008.